عوامل شکستن دندانها | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

بررسی عوامل شکستن دندانها

در این مطلب از سایت کلینیک شبانه روزی فولادشهر عوامل شکستن دندانها را مورد بررسی قرار می دهیم.برخی از علل شایع شکسته شدن دندان‌ها، خوردن غذاهای سفت مانند آبنبات یا جویدن یخ یا برخورد با عوامل فیزیکی مثل تصادف، زمین خوردن و یا برخورد با جسم سخت است. از دیگر عواملی که می‌تواند سبب شکستن دندان‌ها شود وجود پوسیدگی‌های گسترده و متعدد در دندان است که بیمار برای درمان آن‌ها در زمان مناسب اقدام نکرده است. با این وجود، دندانپزشکی مدرن به دلیل فن‌آوری‌های پیشرفته، راه‌حل‌های متنوعی را برای ترمیم دندان شکسته به وجود آورده است تا فرم و شکل ظاهری دندان‌ را با توجه به شرایط بیمار و نوع شکستگی و موقعیت آن به حالت قبل از شکستگی برگرداند.

تصادف یا آسیب ورزشگاهی:

گاهی اوقات به دلیل تصادف یا آسیب ورزشی، ضربه‌ محکمی به دندان وارد می‌شود و به آن آسیب می‌رساند که این حوادث، می‌توانند ساختار دندان را تضعیف و دندان را شکننده کنند. با توجه به میزان ضربه، مقدار آسیب به دندان و شکستگی آن، می‌تواند یک ترک سطحی تا یک شکستگی قابل توجه باشد.

وجود حفره‌ خشک:

گاهی شکستن دندان به دلیل ضعیف شدن ساختار دندان‌ها در نتیجه پوسیدگی و به دنبال آن ایجاد حفره یا سوراخ در دندان به وجود می‌آید.

دندان قروچه:

مینای دندان، گاهی اوقات می‌تواند به دلیل شدت بالای دندان قروچه غیر ارادی در شب، دچار شکستگی‌های ریز شود که در طولانی مدت باعث شکستگی کامل دندان می‌شود.

مال اکلوژن:

هر گونه تغییر در چینش طبعی و منظم دندان‌ها نوعی مال اکلوژن است، برای مثال بیرون زدن، جلوزدگی و یا عقب‌ماندگی دندان‌ها نیز نوعی ناهماهنگی دندانی است. مال اکلوژن نیز مانند دندان قروچه؛ در هنگام استرس و فشار اضافی، به خصوص موقع ذا خوردن به دلیل برخورد بیشتر دندان ها به یکدیگر باعث ساییدگی و فرسودگی مینای دندان و در نهایت، شکستگی آن می‌شود. البته در برخی مواقع، اگر سطح دندان به اندازه‌ی کافی ضعیف شده باشد، حتی جویدن غذای نرم نیز می‌تواند باعث شکستگی دندان شود.

علل ایجاد کیست های دهان و دندان | کلینیک شبانه روزی فولادشهر

روش های ترمیم شکستگی دندان

باندینگ (کامپوزیت) و روکش برای ترمیم شکستگی دندان

باندینگ یکی از روش‌های مناسب برای ترمیم شکستگی دندان است. زمانی می‌توان از این روش استفاده کرد که شکستگی در دندان‌های جلویی دهان رخ دهد. مواد به کار رفته برای ترمیم دندان شکسته جلویی می‌تواند مختلف باشد. دندانپزشکان ترجیح می‌دهند بیشتر از انواع کامپوزیت‌ها استفاده کنند. استفاده از این روش علاوه بر زیبایی دندان مقاومت لازم را برای جویدن نیز برای دندان به وجود می‌آورد. روکش از دیگر روش‌های به کار رفته برای درمان دندان‌های شکسته است. زمانی که دندان دچار پوسیدگی می‌شود یا بنا به هر دلیل شکسته می‌شود می‌توان با استفاده از روکش اقدامات ترمیم آن را انجام داد.

پولیش مینای دندان و ونیر برای ترمیم شکستگی دندان

پولیش مینای دندان از دیگر روش‌های به کار رفته برای ترمیم شکستگی دندان است. این روش زمانی کارایی دارد که شکستگی سطحی است و ریشه‌ی دندان تحت تاثیر قرار نگرفته است. به سادگی با استفاده از پولیش مینای دندان می‌توان ترک به وجود آمده را از بین برد و سطح دندان را صاف کرد، معمولا در این روش از کامپوزیت نیز استفاده می‌کنند.

در روش پولیش مینای دندان، ماده‌ای از جنس سرامیک و یا کامپوزیت بر روی دندان قرار می‌گیرد. که هم رنگ آن و یا سفید (بسته به انتخاب بیمار) می‌باشد و نواقص دندان را پوشش می‌دهد. این روش معمولا برای ترمیم دندان‌های جلویی کاربرد دارد اما می‌توان برای دندان‌های پشتی نیز هم از آن استفاده کرد. روش ونیر علاوه بر زیبایی دندان بعد از ترمیم، دوام بسیار بالایی نیز دارد. اگر بهداشت و مراقبت لازم بعد از ونیر(لمینت) به طور منظم صورت گیرد، دندان برای مدت طولانی نیاز به ترمیم مجدد نخواهد داشت .

 کلینیک آریا کلینیک شبانه روزی فولادشهر را در اینستاگرام دنبال کنید

ایمپلنت برای ترمیم دندان

ایمپلنت یا کاشت دندان راهکاری برای نجات دندان آسیب دیده نیست. این روش درمانی زمانی به کار می رود که راه‌حل‌های ذکر شده در قسمت بالا کارایی نداشته باشد. اگر پوسیدگی دندان به گونه‌ای باشد که به ریشه راه یابد و تحت هیچ شرایطی امکان ترمیم شکستگی دندان و ریشه دندان وجود نداشته باشد می توان از ایمپلنت استفاده کرد. در این روش که همراه با جراحی صورت می‌گیرد، پین‌هایی از جنس تیتانیوم جای ریشه دندان شکسته را می‌گیرد و روی آن تاج دندان قرار می‌گیرد. هزینه‌های درخواستی برای ایمپلنت نیز معمولا نسبت به سایر روش‌ها بیشتر است. دندانپزشک متخصص ایمپلنت با انجام ارزیابی‌های لازم در صورت نیاز مشخص می‌کند که آیا نیاز به ایمپلنت است یا خیر.

عصب کشی و تاج برای ترمیم دندان

اگر پوسیدگی و التهاب به وجود آمده در ریشه دندان حاد باشد معمولا این روش مورد استفاده قرار می‌گیرد. ریشه‌ی دندان در عصب‌کشی ترمیم می‌شود و تاجی بر روی دندان قرار داده می‌شود. که بتواند فشارهای بلع و تکلم را تحمل کند. استفاده از تاج به ویژه بر روی دندان‌های جویدنی بسیار معمول است. با به کار بردن تاج می‌توان از دندان برای مدت طولانی مراقبت کرد و همچنین ظاهری زیبا به آن بخشید. روش‌های مطرح شده برای ترمیم شکستگی دندان هر کدام دارای مزیت‌ها و هزینه‌های مختلفی است و در بیشتر اوقات نوع شکستگی مشخص می‌کند که کدام روش می‌تواند تاثیر گذاری بهتری داشته باشد. اگر زمانی که دندان بنا به هر دلیلی دچار شکستگی می‌شود، مورد درمان قرار نگیرد هزینه‌ی درمان آن با گذر زمان تشدید یافته و به مراتب بیشتر خواهد بود.


مطالعه بیشتر:

میزان فشار خون نرمال

عوامل ایجاد کمردرد در بارداری

علائم بیماری هپاتیت در افراد مختلف